Ghidul medical
Baile Herculane
Miracolul zeilor pentru sanatate
Prima pagina      Factorii naturali

Factorii naturali de cură ai statiunii Baile Herculane sunt: 

- ape minerale termale sulfuroase, clorurosodice, calcice, hipotone; 

- ape minerale termale sulfuroase oligominerale; 

- ape termale oligominerale. 


Baia generala sulfuroasa (balneatia externa) constituie procedura de baza (majora) in tratamentul afectiunilor degenerative ale aparatului locomotor, afectiunile pielii, aparatului genital, afectiuni ale sistemului nervos periferic. Baia sulfuroasa actioneaza asupra organismului prin trei factori : chimic, termic si mecanic

In cadrul actiunii chimice componenta chimica majora este sulful, dar nu ca element chimic pur ci prin combinatia sa H2S –activ. Alaturi de aceasta component chimica cu actiune plastic si reflexa, celelalte elemente minerale completeaza prin efecte associate. Hidrogenul sulfurat de concentratie diferita patrunde in organism atat pe cale cutanata cat si pe cale inhalatorie. In I-a zi se absoarbe dupa prima baie 3% din hidrogenul sulfurat. O baie cu 50 mg H2S /litru, realizeaza 0,24mg. H2S / litru in aer respirat din care 96% se oxideaza in mucoasa bronsica iar in ser apare doar 0,015 mg. H2S/litru. Organele de stocare ale sulfului sunt: maduva suprarenala, pancreasul, splina, dar si straturile epidermice si parul, iar post resorbtia dureaza 24 ore, motiv pentru care este suficienta o baie sulfuroasa /zi. In etapa de circulatie sanguina se produce prin simpaticoliza o vasodilatatie periferica, vasodilatatie ce creste afluxul de sange catre zone cu irigatie lenta. Acest fapt se regaseste in articulatiile organismului ce sunt zone anatomice braditrofe (cu hranire lenta). In urma vasodilatatiei are loc o stimulare metabolica atit generala cit si locala pentru articulatii crescind gradul de refacere metabolica a articulatiei (regenerarea cartilagiului articular). Vasodilatatia creata de balneatia externa, creste perfuzia tisulara urmata de cresterea efectelor metabolice, trofice , imunologice, antialgice, antiinflamatorii. Actiunea vasculotropa a H2S ce se regaseste in cresterea perfuziei cutanate si musculare, vasodilatatia acrala (periferica) duce la o scadere a tensiunii arteriale sistolice (TAS) cu aprox. 20 mm col. Hg si a tensiunii arteriale diastolice (TAD) cu aprox. 15 mm col. Hg., fapt ce reduce solicitarea cordului. Efectul de scadere al rezistentei periferice circulatorii este suportul fiziologic al indicatiei curei externe pentru bolnavii hipertensivi in stadiile I si II. Efectele metabolice se manifesta pregnant in urma balneatiei cu ape sulfuroase concentrate cu peste 300 mg./litru H2S. Acestea activeaza procesele bioenergetice la nivel mitochondrial hepatic, medulosuprarenaliene scazind efectelor catecolaminelor in miocard, creier, vase. Scad colesteromia si creste activitatea lipazica. 

Apele cu concentratie medie de 40mg. H2S /litru, (cele din Baile Herculane au intre 23,8-68mg. H2S /litru), au rol in profilaxia primara a aterosclerozei prin efecte asupra peretelui arterial, cresc sulfoconjugarea fenolilor, activeaza coenzima A, asigura rezerva de sulf, scad lipidele plasmatice (trigliceride , colesterol, etc.), restabilesc bioritmul hormonal. 

Baile sulfuroase din Statiunea Baile Herculane sunt indicate in complicatiile vasculare ale diabetului zaharat de tip II, alaturi de dieta, medicatie si crenoterapie (cure interne de apa minerala). Hidrogenul Sulfurat, acest sulf activ -,,viu’’- cum il numea prof. Marius Sturza, actioneaza prin efectul condroprotector in afectiunile reumatismale degenerative. El contribuie la cresterea metabolismului proteoglicanilor, component de baza a cartilagiului articular. 

Efectul termic al balneatiei externe prin aportul caloric actioneaza asupra articulatiilor. Acesta se manifesta prin inducerea mecanismului hipertermiei crescind temperature central a corpului, urmata de vasodilatatie periferica si cresterea temperaturii tisulare locale. In acest mod se produc efecte vasodilatatoare cu aport crescut de sange si cresterea de substante immunologic active cu efecte miorelaxante, decontracturante si analgezice. 

Efectul mecanic, are la baza Legea lui Arhimede, ce duce la descarcarea greutatii corpului in urma imersiei. Astfel pacientul va putea efectua miscari mai ample si mai usoare in apa, miscari ce nu le poate face in mod normal. Astfel creste gradul de mobilitate articulara. Prin cure de 18 zile, efectele se insumeaza in fiecare zi ducind la o recuperare considerabila in urma unei cure balneofizicale, uneori aproape complet. Asociat baii sulfuroase termale se aplica proceduri fizicale cu efecte diverse ce completeaza si intareste efectele balneatiei externe. Acestea sunt: 

 -antialgice; 

 -antiinflamatoare(resorbtive); 

 -biostimulative metabolice; 

 -fibrolitice; 

 -excitomotoare periferice; 

 -decontracturante;

 -combaterea spasticitatii;

 -efecte vasculoactive revulsive;

 -reflexoterapice;

 -antrenarea functiei cardiocirculatorii si a termo reglarii; 

 -efecte terapeutice contrastante. · Climatul, stațiunii este un climat de depresiune intramontană. Stațiunea este protejată de vânturi puternice, oferind un climat de adăpost. · Aerul din stațiune puternic ionizat negativ, exercită un pronunțat efect sedativ asupra organismului, astfel că la 160 metri, altitudinea stațiunii, se respiră aer ca la 3000 metri. factorii naturali de cură, ape termale sulfuroase oligominerale, climatul de cruțare, aparatura medicală și personalul medical de excepție, stau la dispoziția pacienților pentru o largă paletă de afecțiuni.

 Copyright © 2011-2012 Tratament-Balnear.ro - Toate drepturile rezervate

Parteneri: